Základná škola Márie Rázusovej – Martákovej
Nábrežie 4.apríla 1936/23
Liptovský Mikuláš 031 01
Stravovanie v ŠJ od 1. 6. 2020
A/ Preventívne opatrenia pre zamestnancov:
- kontrola aktuálneho zdravotného stavu zamestnancov- zmeria si teplotu sám doma a zapíše ju pri príchode do práce do knihy dochádzky, v prípade zvýšenej teploty nad fyziologickú úroveň, kašeľ, nádcha, sťažené dýchanie - je zamestnanec vylúčený z pracovného procesu -kontaktuje ošetrujúceho lekára.
- pokiaľ zamestnanec žije v spoločnej domácnosti s osobou chorou na COVID-19, alebo podozrivou z ochorenia COVID-19, alebo bol s takouto osobou v kontakte, alebo v blízkej rodine je niektorý príslušník v karanténe, bezodkladne oznámi túto skutočnosť zamestnávateľovi – v takomto prípade je z prípravy stravy vylúčený.
- každý zamestnanec bol preškolený o poznatkoch, všetkých preventívnych opatreniach, ktoré musia poznať a realizovať v praxi ohľadom ochorenia COVID-19. O preškolení sa vedie dokumentácia.
- umývať si ruky často mydlo a teplou vodou, najmenej po dobu 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu.
- nedotýkať sa neumytými rukami očí, nosa a úst.
- zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša.
- vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky respiračného ochorenia.
- dodržiavať vzdialenosť najmenej 1,5 metra medzi sebou.
- nechodiť do oblasti s vysokou koncentráciou ľudí.
- dbať na zvýšenú dezinfekciu povrchov.
- pri výdaji stravy nosiť ochranné rúško a jednorazové hygienické rukavice.
- v prípade ochorenia zostať doma a telefonicky kontaktovať svojho zamestnávateľa a ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby.
- pri preberaní tovaru používať jednorazové rukavice a ochranné rúška, dbať na to aby aj prepravcovia používali ochranné rúška a rukavice, tovar ukladať bez prepravných obalov, obaly okamžite zlikvidovať do zberných nádob. Zamestnanci, ktorí prichádzajú do kontaktu s tovarom - bezodkladne zlikvidujú jednorazové rukavice a umyjú si ruky.
- pri príprave pokrmov prísne dodržiavať zásady systému HACCP – základným predpokladom systému je dodržiavanie správnej výrobnej a hygienickej praxe, ktorá tvorí základ a vytvára vhodný rámec kritických bodov pri výrobe a manipulovaní s potravinami.
Stravovanie detí
- pri vstupe do školskej jedálne si stravníci musia umyť ruky mydlom a použijú dezinfekciu na ruky,
Je umiestnená pred vchodom do jedálne.
- počas prítomnosti v školskej jedálni si deti prekrývajú horné dýchacie cesty rúškom, ktoré je možné zložiť počas konzumácie obeda.
- výdaj jedla je potrebné uskutočniť do troch hodín od jeho prípravy v záujme dodržania epidemiologickej bezpečnosti.
- stravovanie detí sa uskutoční v skupinách ako sú v triedach.
- stravu vydáva personál spolu s čistým hygienicky zabaleným príborom.
- žiaci si hlavné jedlo odoberajú sami cez výdajné okno v školskej jedálni. Polievku, nápoj, príbor a šaláty dodáva kuchynský personál v spolupráci s výchovným personálom priamo pri stole deťom.
- v priestoroch školského stravovania platí zákaz pohybu cudzích osôb.
- odhlasovanie obedov je možné do 6,30 hod. ráno
Krízový plán
1/ Kapacita stravovacieho zariadenia je 470 pripravených jedál denne počas COVID-19
2/ Zodpovedná osoba za prevádzku: Marta Hatalová č.tel. 5524990
E-mail: jedalenmrm@gmail.com
Po | Ut | St | Št | Pia | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |